Salt, cyanid och vår hälsa

Har du en klient som har kramper i benen eller högt blodtryck kan det förutom zonterapi/reflexologibehandling vara läge att gå igenom vad denne äter.  Saltet kan vara en bidragande orsak. I vår kropp behövs en balans mellan de olika salterna (elektrolyterna); kalcium, magnesium, natrium och kalium. Vi rekommenderas att äta dubbelt så mycket kalium som natrium. Bra att veta är då att det salt som är storsäljare i våra butiker, koksaltet är natriumklorid. Västvärldens kost, tänk färdiglagade rätter och charkprodukter innehåller tiodubbelt så mycket natrium som kalium.
Hur påverkar det vår kropp? Det kan ge bland annat kramper och högt blodtryck. Att individer med högt blodtryck rekommenderas att minska saltintaget är känt, vad skulle hända om de uteslöt skinka, korv och andra livsmedel med stort saltinnehåll och bytte ut saltet i köket mot havssalt? Jag undrar..
Havssalt innehåller kalium och selen och en massa andra viktiga mineraler. I mitt kök finns både  havssalt och Himalayasalt, fria från E-nummer. Inget seltin eller koksalt, det är bannlyst! Jag vill ge mina barn så ren mat som möjligt.

Om du vill byta ut det salt du har till något som är bättre för din kropp, eller rekommendera till dina klienter, läs då noga innehållsförteckningen innan du stoppar det i kundvagnen. Vad är E-produkterna som finns i de flesta saltförpackningarna (även i en del havssaltförpackningar), antiklumpmedlen E535 och E536? Det är två ferrocyanidjoner, samma cyanidjon som nazisterna använde sig av vid förintelsen och som förr i tiden användes i vårt land då man ville utrota ohyra, tex vägglöss. Ett öde som mötte vår store diktare Dan Andersson. Han tog in på ett hotell i Stockholm 1920, hans rum hade besprutats med cyanid och inte vädrats tillräckligt. Han hittades död i sitt rum på eftermiddagen. Hur påverkar dessa cyanidjoner, godkända av livsmedelsverket, vår hälsa?
Det finns salt utan dessa cyanidjoner, det är värt att leta efter dem.

Vill du veta mer kan du läsa om Ruths kamp mot livsmedelstillsatser: www.klokast.se/SARA/Rut.html

Allt gott och naturligt önskar jag er!

[tags]salt, cyanid, tillsatser, livsmedeltillsatser, klokast[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *