Kairon Reflexologiskola i Aktuell Friskvård

Detta är en artikel som publicerats i Aktuell friskvård under våren 2012. Trevlig läsning!

REFLEXOLOGI

Zonterapi har de flesta hört talas om, men reflexologi? En reflexolog trycker på nervändar och använder sig av zoner på hela kroppen – inte bara fötterna.

Marianne Olsson går igenom journaler tillsammans med nyligen färdigutbildade reflexologen Kajsa Eklund. Rummet andas avslappnad stämning med lugn, lågmäld musik i bakgrunden och ett behandlingsbord mitt i rummet. Utbildningen på Kairons reflexologiskola tar två år fördelat på tio steg. En del anmäler sig bara till steg ett för husbehov, för att enkelt kunna fixa en förstoppning eller ett ryggskott. Kursdeltagarna träffar Marianne fyra dagar över en helg. Att det tar två hela år att fullfölja kursen är ett måste enligt henne.
– Man måste hinna nöta in kunskapen, öva och praktisera. Det går inte på något annat vis. Det händer så mycket i en själv så man behöver pausa, säger hon.
Marianne tar emot tolv elever per gång i en smakfullt renoverad och ombyggd lada i Partille strax utanför Göteborg. Möjlighet att sova över finns för en billig peng för dem som kommer långväga. Och det gör de, från hela Sverige, men även från Finland. En del elever kommer från skolmedicinen, andra är massageterapeuter. Någon förutbildning behövs inte, dock kan det underlätta om man har anatomiska kunskaper.

 

Karl Axel Lind grundade Kairon

Skolan grundades för 25 år sedan av Karl Axel Lind. Han undervisar inte längre men forskar fortfarande. Marianne själv började som massageterapeut och spädbarnsmassage instruktör 1998. Sex år senare utbildade hon sig till reflexolog.
– Mitt hjärta ligger hos reflexologin, man når roten till problemet snabbare än med vanlig massage. Jag brukar säga till mina patienter att massage är en folkvagn och reflexologin en Rolls Royce, vad vill du ha?
– Den liknelsen var bra. Massage är skönt, men har jag ont någonstans då går jag på reflexologi, säger Kajsa som ligger på behandlingsbordet. Alla reflexologer går på behandlingar själva då och då.
– Dels känner man resultat och dels hur det känns, eftersom det kan vara smärtsamt, säger Kajsa.
– Man går inte till en reflexolog för att ha en skön stund, säger Marianne.
– Det gör ont, men är skönt, man känner vad som händer i kroppen, säger Kajsa.

 

En djupgående behandlingsform

Marianne minns hur det var när Kajsa kom till henne första gången. Kajsa var sjukskriven för sitt knä och hade provat allt – specialister, röntgen med mera. Hon hade tidigare testat zonterapi och svarat bra på det.
– Jag gick tre gånger hos Marianne och har inte haft ont i knät sedan dess. Jag var här en förmiddag och gick sedan hem och sov resten av dagen, säger Kajsa.
– Man kan bli trött och frusen efter en behandling då det är en väldigt djupgående behandlingsform, säger Marianne.
Hon berättar om en annan patient som trillade från en stege vid sommarstugan och blev hämtad av ambulans i vagga. Ingenting var brutet men ryggvärken var kraftig. Hon sökte bland annat hjälp hos Ryggakuten i Stockholm men ingenting hjälpte. Marianne, som kände kvinnan sedan innan frågade om hon inte ville testa reflexologi.
– Redan under behandlingen kände hon värme i ryggen, sedan dess har hon inte känt av någon smärta, säger Marianne.
Zoner över hela kroppen
Till skillnad från zonterapin har reflexologin inte bara en karta över kroppsdelarna, till exempel ryggraden – utan flera. Marianne visar på Kajsas hand och berättar att det finns fem olika ryggar på vardera hand. Marianne trycker på tummen och Kajsa berättar att det kliar. Men när Marianne kommer till ringfingret gör det plötsligt ont. Hon har kommit åt en reflexzon som smärtar. Varje reflexzon är kopplad via hjärnan till en kroppsdel. Vid en obalans eller skada i kroppen så smärtar den här reflexzonen. Om man behöver komma åt punkter som är för små för fingrarna användes zonstavar, ett litet verktyg som ser ut som en tjockare virknål.
– I bland är det övertydligt hur vissa organ är kopplade till reflexologiska grejer, säger Kajsa.
Marianne säger att man kan jämföra reflexologin med en taklampa som inte fungerar Man byter glödlampa, men den fungerar ändå inte. Då går man till själva strömbrytaren och skrapar bort det som har ärgat vilket gör att man inte får kontakt, och tar itu med problemet där – då får man igång lampan.

 

FAKTA REFLEXOLOGI – SÅ FUNGERAR DET

En reflexolog söker efter nervändar som är förbundna med de delar av kroppen där smärta sitter. Behandlingsmetoden är både fysisk, känslomässig och mental. Man kan dämpa en sönderstressad individ, men även få fart på en trög person som inte riktigt kommer igång. Med reflexlogi kan man bland annat reducera smärta i axel, rygg, höft och knän genom att använda sig av tryck på särskilda punkter – med händer eller zonstavar.
Reflexologin har inte bara en karta över en ryggrad – utan flera. Man går efter olika system, beroende på vilket system man har för mycket eller för lite av så kan man gå in och balansera upp där det är obalans. För att reducera smärta i käke, axel, tumled och sidan på ryggen kan man till exempel trycka på fingrarna. Men oavsett var smärtan sitter kan den reduceras genom stimulans. Sedan sköter kroppen läkandet i stillhet. En reflexolog försöker alltid söka efter gemensamma nämnare.
Marianne Olsson ger ett exempel:
– En kvinna kom till mig med smärtor på insidan av foten. När jag fyllde i journalen då hon kom berättade hon att hon ramlat av en häst två år tidigare och slagit i svanskotan rejält. Hon kunde inte sitta efteråt. Efter cirka ett år blev svanskotan bättre men smärta i nacken dök upp i stället. Efter en månad hade hon så ont i foten att hon inte kunde gå. Dessa tre smärtor hänger ihop. Grundproblemet låg i svanskotan som tog all energi i reflexzonen, samtidigt ligger det en nacke i ett annat system där, det gav så småningom ett sekundärt problem i nacken, eftersom svanskotan drar all energi därifrån. När något legat obehandlat och grott kan foten till slut börja smärta och ge sig till känna. Jag behandlade området på foten där svanskota och nacke möts, först blev foten smärtfri, därefter nacken- detta var ju bara sekundära besvär. Däremot fick kvinnan initialt väldigt ont i svanskotan vilket är väldigt vanligt under läkningsprocessen, sedan gick smärtan i svanskotan också över.

Publicerad i Aktuell Friskvård och återgiven med deras tillstånd. www.aktuellfriskvard.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *