Zonterapi i Danmark och Norge – statistik

Jag hittade lite statistik jag vill dela med mig av!

ViFAB (Videns- och forskningscenter for alternativ behandling) är en institution under hälsoministeriet i Danmark, där reflexologi / zonterapi är vanligare och mer erkänt än i Sverige och där zonterapi praktiseras på sjukhus. De beskriver en studie utförd 2005 om hur vanligt bl a zonterapi / reflexologi är i Danmark. Studien visar att

6.1% av den danska befolkningen har använt zonterapi / reflexologi det senaste året
21.4% av den danska befolkningen har använt zonterapi / reflexologi någon gång i sitt liv.

Undersökningen visar också att den typiska användaren av zonterapi är en kvinna mellan 25-64 år och bor i området kring Köpenhamn eller i södra Danmark.

Över en femtedel av befolkningen har alltså haft kontakt med zonterapi / reflexologi(!). Tyvärr verkar inte någon liknande studie vara genomförd i Sverige, där skepsismen mot alterantivmedicin är mycket större, i synnerhet inom den konventionella medicinen.

En norsk undersökning beställd av NIFAB (2007) visar att 48.7% av de tillfrågade har mottagit alterantiv behandling det senaste året. Av dessa hade 5.6% mottagit reflexolgi / zonterapi.

En liknande undersökning gjordes 1997, och visade då att 11% av de tillfrågade gått till en alternativterapeut; på tio år har alltså ‘bruket’ av alterantivterapi femdubblats. Mycket verkar dessutom hänt sedan 2005 respektive 2007, och snart kanske inte alternativterapi är så alternativ längre. Kanske kan vi se en framtid där skolmedicin och reflexologer samarbetar, så var och en gör det den är bäst på, utan att konkurrera med eller misstro varandra.

Momo, gästbloggare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *