Har du en klient som har kramper i benen eller högt blodtryck kan det förutom reflexologibehandling vara bra att gå igenom kosten. Saltet kan vara en bidragande orsak. Vi behöver ha balans mellan de olika salterna/elektrolyterna natrium och kalium. Det salt som är storsäljare i våra butiker, det raffinerade koksaltet, innehåller natriumklorid. Färdiglagade rätter och charkprodukter innehåller tio gånger så mycket natrium som kalium. Hur påverkar det vår kropp? Det kan bland annat ge kramper i benen och högt blodtryck.
Att individer med högt blodtryck rekommenderas att minska saltintaget är känt, vad skulle hända om de uteslöt skinka, korv och andra processade livsmedel med stort saltinnehåll och bytte ut det raffinerade saltet i mot oraffinerat grått havssalt, örtsalt och himalayasalt?
Natursalter är den mest gynnsamma saltkällan för kroppen, eftersom de innehåller mineraler och spårämnen som är viktiga för kroppen, såsom kalium, kalcium, magnesium och järn. För de allra flesta är det inte farligt att äta rätt sorts salt, om vi får i oss för mycket så sköljs det ut genom njurar och urinvägar. Det är faktiskt farligt att äta för lite salt, för vi kan inte själva tillverka salt. Och precis som silver och vitlök håller det bakterier och virus som vill bosätta sig i oss borta.
Natriums viktigaste funktion är att reglera kroppens vätskebalans. Det finns i varje cell, men främst återfinns natrium i kroppens extracellulära vätskor, såsom blodet.
I många saltförpackningar finns det antiklumpmedel, E535 eller E536, det är två ferrocyanidjoner, samma cyanidjon som nazisterna använde vid gasning under förintelsen och som förr i tiden användes då man ville utrota ohyra, tex vägglöss. Vår store diktare Dan Andersson tog in på ett hotell i Stockholm 1920, hans rum hade besprutats med cyanid och inte vädrats tillräckligt. Han hittades död i rummet på eftermiddagen.
Hur påverkar dessa antiklumpmedel, godkända av livsmedelsverket, vår hälsa?
-Läs innehållsförteckningen och välj hellre salt utan tillsatser.