Vi behöver D-vitamin!

D-vitamin, kort och sammanfattat:

D-vitamin är ett steroidhormon och påverkar effekten av hundratals gener i kroppens celler. Brist på D-vitamin kan förknippas med så många åkommor som
bl a vinterdepression, vårdepression, infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, värk, fibromyalgi etc.

Vi behöver D-vitamin!

De flesta som bor på våra breddgrader behöver D-vitamintillskott. Ju mörkare hy någon har desto mer D-vitamin behöver man. Vi kan inte tillgodogöra oss D-vitamin från solen på vinterhalvåret (solen måste stå i minst 45-50 graders vinkel för att UV-B-strålarna inte ska filtreras bort, är din skugga längre än du får du inte D-vitamin från solen). 15 minuter i stark sol räcker för dagens d-vitamindos, men bara under de månader vi kan tillgodogöra oss vitaminet från solen. Resten av tiden behöver vi få i oss D-vitamin genom kost eller tillskott.

Kost räcker dock inte alltid. För att få i oss en lämplig dagsdos D-vitamin (2000IE) behöver vi äta 350g fet fisk, eller 35 ägg eller 13 liter mjölk. Varje dag.

Så det är bra att ta tillskott. Ät ett bra tillskott av D3-vitamin, från t ex Holistic. Rekommendationer från olika håll säger att vi kan behöva 2000-5000 IE per dag under vinterhalvåret. Tar du väldigt höga doser kan det vara bra att testa dig så du inte får i dig alldeles för mycket eftersom D-vitamin är fettlösligt, men du behöver ta extrema doser under en längre tid innan det kan skada dig.

Så, se till att få i dig D-vitamin nu om du inte redan gör det. Du kommer bli piggare, gladare, må bättre och ta dig igenom vintern på ett mycket behagligare sätt.

Länkar om D-vitamin som ger dig mer kunskap:

 En av Sveriges största experter på D-vitamin, Mats Humble medverkar i ett debattinlägg i Läkartidningen: https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldWebArticlePdf/1/16289/LKT1114s812.pdf

 
All info på sidan är hämtad från https://www.dietdoctor.com/se/d-vitamin, där det finns mycket mer utförlig information och uppdateringar kring aktuell forskning om D-vitamin.